Leros - Reisverslag uit Agía Marína, Griekenland van garudaboot - WaarBenJij.nu Leros - Reisverslag uit Agía Marína, Griekenland van garudaboot - WaarBenJij.nu

Leros

Blijf op de hoogte en volg

30 Juni 2019 | Griekenland, Agía Marína

Op Paros liggen we fijn achter een mooring lijn, maar als we zien dat de voorspelde Meltemi wind wat later komt nemen we het besluit naar Amorgos te varen. Amorgos is een van de winderigste plekken in Griekenland en nu lijkt de tijd rijp daar heen te gaan. En inderdaad bij Amorgos wordt het wat ruwer maar het is goed te doen. Als we de baai invaren zien we juist 2 boten van de kade los maken. Een, twee hup en we liggen achter ons anker aan de kade. Onze buurman die de tweede plek inneemt vindt dat we erg veel geluk hebben hij heeft 2 uur liggen cirkelen in de hoop dat er een plaatsje vrij zou komen! We verkennen het plaatsje, erg leuk weinig toeristen hier maar wel leuke restaurantjes. Om 19.00 komt de Ferry aan en gooit 150 meter ketting uit. Ik ga dat eens goed bekijken en kan niet tot een andere conclusie komen dan dat deze ketting over de onze heen ligt. Op zich niet erg, dan liggen we nog beter vast, tenzij wij eerder willen vertrekken dan de Ferry, deze ketting trekt onze ankerlier niet omhoog. Christa checkt op internet en de Ferry zou de volgende dag om 7.00 uur moeten vertrekken, dat past mooi bij onze vertrektijd van 8.00, opluchting is ons deel. De volgende dag varen we motorzeilend naar Levitas, een piepklein eilandje met 20 bewoners waar je aan een meerboei kunt vastmaken en bij het enige en kleine restaurant kunt kiezen tussen verschillende geit bereidingen. We eten met 4 Fransen die we eerder op Paros hebben ontmoet. De volgende dag varen we naar Leros naar de marina waar we een jaarplaats hebben geboekt. Leros is een eiland zonder internationale luchthaven dus er zijn uitgezonderd de bootjesmensen relatief weinig toeristen. Er zijn wel veel asielzoekers die hier in een kamp zitten te wachten om of terug naar land van herkomst te gaan of verder Europa in. Het zijn er echt veel maar ze verzorgen geen overlast. De marina is prima en we ontmoeten er weer vele kennissen uit onze periode in Turkije. We huren een scooter en verkennen het eiland dat nog behoorlijk ongerept is. In de stad Lakki waar de marina ligt kun je alles kopen wat je wilt en als je door het vervallen geheel heen kunt kijken heeft het zelfs een bepaalde charme. Na een paar dagen harde wind besluiten we nog even naar Rhodos te varen. Via de eilanden Kalimnos, Kos en Symi varen we naar de nieuwe Marina in Rhodos stad. Daar genieten we van het prachtige ons welbekende middeleeuwse centrum en eten bij ons favoriete restaurant Andreas. Andreas kent ons nog en zijn vrouw zwaait naar ons uit de keuken. Daar zien we op het weerbericht weer harde wind aankomen en varen dus weer terug naar onze "homebase", Leros Marina. Weer via Symi, slapeloze nacht achter het anker in de Panormitis baai met rukwinden van 45 knoop, Kos en dan weer naar Kalimnos de baai Palionisou waar je achter een meerboei kunt liggen. We liggen nauwelijks of er komt een Nederlands motorboot aan met dronken jongelieden die schreeuwen bij keiharde muziek en ontuchtige handelingen verrichten op het voordek. Vele boten vertrekken hierop, ik pak de scheepstoeter en toeter en roep dat ze zich zouden moeten gedragen. Christa belt de uitbater van de meerboeien, het lokale restaurant om te zeggen dat ze ze weg moeten sturen, ze zijn er allen voor de lunch meldt men. Maar ja wie weet dat zeker, ze kunnen wel blijven dus maken wij ook los en varen naar de mooie en rustige Xerocampus baai op Leros. Vandaar weer naar de marina om de komende harde wind af te wachten. Daar zullen we hier wel aan moeten wennen. Het waait hier echt wel meer dan in de Ionische zee.

• 30 Juni 2019 - 08:57

Hanneke De Leeuw:

Hoi Rob en Christa,

Geniet van het mooie Griekenland.

Groetjes Hanneke.

• 30 Juni 2019 - 15:35

Rolf Klaren:

Hallo Rob en Christa,
    Leuk van jullie te horen dat het zeilen in Griekenland nog steeds heel mooi is. Inmiddels is het hier ook tropisch zeilweer. Afgelopen week over de 30 graden, maar heerlijk op het IJsselmeer en in Friesland gezeild.
    We houden de cruiseaanbiedingen voor komende winter wel weer in de gaten.
    Groeten,
    Rolf.